Ourthe, Ardennen en Famenne

Ontspannen in de Ourthe - Actief in de Ardennen - Fun in de Famenne

Vier seizoenen genieten

Lekker slapen in onze bed & bike

De l'Ourthe staat bekend om haar bochtige en kronkelende loop. De rivier meandert door het heuvelachtige landschap van de Ardennen, waardoor het een schilderachtige route vormt. Het water van de l'Ourthe is over het algemeen helder en zuiver. Het ontspringt uit natuurlijke bronnen in de Ardennen en stroomt langs beboste oevers, waardoor het een aantrekkelijke omgeving is voor zowel natuurliefhebbers als avonturiers.

Langs de oevers van de l'Ourthe vind je een overvloed aan natuurlijke schoonheid, waaronder bossen, weiden en rotspartijen. Het gebied biedt een divers ecosysteem en is de thuisbasis van verschillende planten- en diersoorten.


Het betoverende daslook: een heerlijk aroma uit de natuur...

De lente is in volle gang en dat betekent dat het weer tijd is om buiten te genieten. Een van de bloeiende planten die je op dit moment kunt vinden, is het daslook.

In de buurt van Fronville, bloeit het daslook rijkelijk in de maanden april en mei. Het daslook, ook wel bekend als Allium ursinum, is een plant uit de lookfamilie. Deze bijzondere plant wordt gekenmerkt door zijn lange, smalle bladeren en de karakteristieke geur die hij verspreidt. Het daslook staat vooral bekend om zijn knoflook aroma en wordt dan ook vaak vergeleken met zijn familielid, de knoflook. Daarnaast heeft het daslook kleine witte bloemetjes die een prachtig contrast vormen met het frisse groen van de bladeren.Wanneer je eind april of begin mei een wandeling maakt, kun je niet om het daslook heen. Deze plant groeit voornamelijk in loofbossen en op vochtige, schaduwrijke plekken. Het daslook vormt grote, dichte tapijten van groene bladeren die een waar festijn voor het oog zijn. Daarnaast is het aroma van het daslook door de hele omgeving te ruiken, wat zorgt voor een unieke zintuiglijke ervaring tijdens je wandeling.

Niet alleen is het daslook een prachtige plant om te zien en te ruiken, het heeft ook culinaire toepassingen. Door zijn smaak wordt het daslook vaak gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten. De verse bladeren kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in salades, soepen of pesto's.

Trek je wandelschoenen aan en maak een ontspannen voorjaarswandeling door de prachtige bossen van deze regio. Bewonder de tapijten van groene daslook en geniet van het heerlijke aroma dat je tegemoet komt. Vergeet ook zeker niet om wat bladeren te plukken, zodat je zelf kunt experimenteren met deze bijzondere plant in de keuken.


Paarden en pony's 

Vliegend paardenhaar

Ook onze paarden hebben het voorjaar in hun hoofd. Ze zijn een stuk vrolijker en daar hebben ze alle reden toe. De paarden eten minder en dus is er meer tijd over om te soezen en spelen in de voorjaarszon. Nu de temperaturen stijgen, beginnen ze met grote plukken hun wintervacht te verliezen. Dat tot grote vreugde van de vogels op de wei, die de haren gebruiken voor hun nestjes. Onze staldeuren staan wijd open voor u om een uurtje te komen helpen met het borstelen van de paarden. 

l' Ourthe fun en verkoeling

De l'Ourthe is een prachtige rivier die door de Belgische Ardennen stroomt en een belangrijke waterloop is in de regio. De l'Ourthe ontspringt op twee plaatsen in het zuidoostelijk deel van de Belgische Ardennen. De westelijke tak is de 53 km lange Ourthe Occidentale met de bron bij het dorp Libramont. De oostelijke bron ligt in Ourth, een gehucht nabij de Luxemburgse grens. Deze tak – de Ourthe Orientale – heeft een lengte van 46 km. Beide bronrivieren vloeien samen in Nisramont. Vanaf dit punt tot La Roche-en-Ardenne draagt de rivier de naam Haute-Ourthe. Het resterende traject tot de uitmonding in de Maas heet Basse-Ourthe. De twee belangrijkste zijrivieren van de Ourthe zijn de Amblève en de Vesder.

Hoogwater in Wallonië

De rivier de l' Ourthe is dichtbij en voorziet ons van veel vermaak. Vissen, zwemmen, het spotten van bevers, ganzen en zelfs zwemmende everzwijnen. Uitzondering waren de overstromingen van 2021. Ondanks het vele leed om ons heen en de spanningen om onze paarden, hebben we toch ook veel plezier gehad met het varen in een badkuip, het opvangen van dieren en het gevoel van samenhorigheid bij het schoonmaken.


Hottolfiades Hotton

Zomers luchtballonnen-feest in augustus

Het meest koele moment van een warme zomerdag! ochtenddauw op de wei..

Herfst

Herfst in de Ardennen. Het mooiste seizoen om de natuur hier te ontdekken!

Ode aan de oude walnootboom

Stipt het laatste weekend van september laat de oude walnotenboom in onze voortuin zijn walnoten vallen. Het ene jaar een klein beetje, het andere jaar een enorme oogst. Het blijft altijd een verrassing...

Herfstwandeling in Nisramont

Een van de mooiste plekken om alle kleuren van de herfst te ontdekken is het meer van Nisramont, gelegen in het hart van de Ardennen. Langs de oevers van het meer strekken zich talloze wandelpaden uit. Een populaire wandelroute is de "Tour du Lac", een stevige wandeling over een pad dat het hele meer omcirkelt. Deze route biedt adembenemende uitzichten op het water en de omliggende heuvels.
Na een lange herfstwandeling mag een grote pan Matoufé op tafel niet ontbreken. Met een stevig biertje een heerlijke opwarmer. Het recept van dit streekgerecht uit Marche-en-Famenne.

Lokaal recept: Matoufé

Voor vier personen:

  • 200 g mager gezouten spek
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 kopjes melk
  • 1 kopje water
  • 8 hele eieren
  • Zout (let op! het spek is al gezouten) en peper
Bak het in grove stukken gesneden spek in een koekenpan met opstaande rand. Verwijder het overtollige vet. Meng ondertussen de melk, het water en de bloem. Voeg de eieren toe. Klop krachtig en breng op smaak.Giet het mengsel in de pan met het spek. Kook onder voortdurend roeren (zoals roereieren).
Serveer vanuit de koekenpan, op een dikke plak bruin brood.

Meren van de Eau d'Heure

Meren van de Eau d'Heure

Op een klein uurtje rijden liggen de meren van Eau d' Heure. Een groot natuurgebied met stuwmeren die voor natuurliefhebber, maar ook voor de watersporter zeker de moeite waard is te bezoeken.

Wandel en fietsroutes

Bossen

Vergezichten

Kajakken

Outdoor adventure

Toeristeninformatie

Restaurants

Boetiekjes

Oude schatten

Markten

Strandjes

Zwemmen