"Vier seizoenen genieten"

MAGAZINE

4-seizoenen, de l' Ourthe-vallei - Marktjes en Brocantes

Au revoir Winter, Bienvenue Lente


Het betoverende daslook: een heerlijk aroma uit de natuur...

De lente is in volle gang en dat betekent dat het weer tijd is om buiten te genieten. Eén van de bloeiende planten die je op dit moment kunt vinden, is het daslook.

In de buurt van Fronville, bloeit het daslook rijkelijk in de maanden april en mei. Het daslook, ook wel bekend als Allium ursinum, is een plant uit de lookfamilie. Deze bijzondere plant wordt gekenmerkt door zijn lange, smalle bladeren en de karakteristieke geur die hij verspreidt. Het daslook staat vooral bekend om zijn knoflookachtige aroma en wordt dan ook vaak vergeleken met zijn familielid, de knoflook. Daarnaast heeft het daslook kleine witte bloemetjes die een prachtig contrast vormen met het frisse groen van de bladeren.Wanneer je eind april of begin mei een wandeling maakt, kun je niet om het daslook heen. Deze plant groeit voornamelijk in loofbossen en op vochtige, schaduwrijke plekken. Het daslook vormt grote, dichte tapijten van groene bladeren die een waar festijn voor het oog zijn. Daarnaast is het aroma van het daslook door de hele omgeving te ruiken, wat zorgt voor een unieke zintuiglijke ervaring tijdens je wandeling.

Niet alleen is het daslook een prachtige plant om te zien en te ruiken, het heeft ook culinaire toepassingen. Door zijn knoflookachtige smaak wordt het daslook vaak gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten. De verse bladeren kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in salades, soepen of pesto's.

Trek je wandelschoenen aan en maak een ontspannen voorjaarswandeling door de prachtige bossen van deze regio. Bewonder de tapijten van groene daslookbladeren en geniet van het heerlijke aroma dat je tegemoet komt. Vergeet ook zeker niet om wat daslookbladeren te plukken, zodat je zelf kunt experimenteren met deze bijzondere plant in de keuken.


Vliegend paardenhaar

Ook onze paarden hebben het voorjaar in hun hoofd. Ze zijn een stuk vrolijker en daar hebben ze alle reden toe. De paarden eten minder en dus is er meer tijd over om te soezen en spelen in de voorjaarszon. Nu de temperaturen stijgen, beginnen ze met grote plukken hun wintervacht te verliezen. Dat tot grote vreugde van de vogels op de wei, die de haren gebruiken voor hun nestjes. Onze staldeuren staan wijd open voor u om een uurtje te komen helpen met het borstelen van de paarden. 

l' Ourthe

De l'Ourthe is een prachtige rivier die door de Belgische Ardennen stroomt en een belangrijke waterloop is in de regio. De l'Ourthe ontspringt op twee plaatsen in het zuidoostelijk deel van de Belgische Ardennen. De westelijke tak is de 53 km lange Ourthe Occidentale met de bron bij het dorp Libramont. De oostelijke bron ligt in Ourth, een gehucht nabij de Luxemburgse grens. Deze tak – de Ourthe Orientale – heeft een lengte van 46 km. Beide bronrivieren vloeien samen in Nisramont. Vanaf dit punt tot La Roche-en-Ardenne draagt de rivier de naam Haute-Ourthe. Het resterende traject tot de uitmonding in de Maas heet Basse-Ourthe. De twee belangrijkste zijrivieren van de Ourthe zijn de Amblève en de Vesder.

Hete zomers aan de koele rivier...
KOELE PLEKJES AAN DE L' OURTHE

ALTIJD SCHADUW IN HET BOS

LUCHTBALONNENFEEST IN HOTTON

Hottolfiades Hotton

Zomers luchtballonnen-feest in augustus

Herfst

Herfst in de Ardennen. Het mooiste seizoen om de natuur hier te ontdekken!

Ode aan de oude walnootboom

Stipt het laatste weekend van september laat de oude walnotenboom in onze voortuin zijn walnoten vallen. Het ene jaar een klein beetje, het andere jaar een enorme oogst. Het blijft altijd een verrassing...

Na een lange herfstwandeling mag een grote pan Matoufé op tafel niet ontbreken. Met een stevig biertje een heerlijke opwarmer. Het recept van dit streekgerecht uit Marche-en-Famenne:


Voor vier personen:

  • 200 g mager gezouten spek
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 kopjes melk
  • 1 kopje water
  • 8 hele eieren
  • Zout (let op! het spek is al gezouten) en peper
Bak het in grove stukken gesneden spek in een koekenpan met opstaande rand. Verwijder het overtollige vet. Meng ondertussen de melk, het water en de bloem. Voeg de eieren toe. Klop krachtig en breng op smaak.Giet het mengsel in de pan met het spek. Kook onder voortdurend roeren (zoals roereieren).
Serveer vanuit de koekenpan, op een dikke plak bruin brood.